Nilai 2 Mac 2023 – Sejajar dengan teras strategik tahun 2023 USIM, Jabatan Undang-Undang dan Kelab Wardah berhasrat untuk menyantuni golongan ibu-ibu tunggal dan komuniti setempat dengan kerjasama FPSK, PKU dan Masjid Al-Azim, Taman Semarak, Nilai.

Justeru, Jabatan Undang-Undang dan Kelab Wardah telah memilih kariah Jawatankuasa Masjid Al-Azim, Taman Semarak, Nilai, Negeri Sembilan yang menempatkan keluarga ibu tunggal B40 berbangsa Melayu, India dan beberapa etnik antarabangsa untuk program tanggungjawab sosial universiti (USR)

Beberapa aktiviti menarik telah dirancang bagi memeriahkan program USR. Di antaranya adalah

a. Ceramah ‘Ketahui Hak Anda Semasa Perkahwinan Dan Selepas Perceraian’. Penceramanya adalah YBrs. Dr. Dina binti Imam Supaat, Pensyarah dari Fakulti Syariah dan Undang-Undang (FSU). Ianya akan memberi tumpuan kepada penyaluran ilmu secara santai kepada para peserta berkenaan kepekaan mereka tentang hak-hak seorang wanita semasa perkahwinan dan selepas perceraian berlaku.

b. Ceramah kedua ‘Jom Baiki Solat’ disampaikan oleh YBrs. Dr. Marina Munira binti Abdul Mutalib, Pensyarah dari Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan (FKP). Fokus tajuk ini adalah pentingnya solat, cara-cara yang betul untuk mengambil wudhu dan bacaan/pergerakan dalam solat yang betul melalui cara atau pendekatan yang menarik dan santai.

c. Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan (FPSK) telah menyumbang dengan perkhidmatan pemeriksaan mata secara percuma. Pusat Kesihatan Universiti (PKU) pula memberi perkhidmatan percuma kesihatan asas kepada penduduk seperti mengambil ujian BP, ujian darah, berat dan tinggi peserta. Aktiviti dijalankan di persekitan dalam masjid.

d. Aktiviti untuk kanak-kanak juga disediakan seperti aktivti mewarna, permainan puzzle dan menonton filem kanak-kanak.

Acara kemuncak pada program USR adalah cabutan bertuah untuk penduduk yang hadir. Sebanyak 18 hadiah telah disediakan untuk penduduk yang bertuah. Antaranya barang-barang elektrik, baucar dan hamper.

Diharap program ini dapat memberi kesedaran,perkongsian ilmu dan membantu penduduk di taman ini menjalani hidup dengan lebih harmoni dan gembira.

 

Disediakan oleh:
Hamizah Hashim
Pembantu Tadbir Kanan